USA-Kanada turné 2012
01 Apr 2012 |

Magos Együttes koncert: „Ahol az ökör is bort iszik” – Mesterek és Tanítványok

27
/ Oct
Saturday
2018

Magos Együttes koncert: „Ahol az ökör is bort iszik” – Mesterek és Tanítványok

Location
Budapest, Budai Vigadó
Venue
Hagyományok Háza
Time
07:00 pm

Ahol még az ökör is bort iszik!” – válaszolt Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás az egyik gyűjtés alkalmával, amikor megkérdezték tőle, hogy hol született.
Magyarpéterlaka régen gazdag szőlőtermő vidéknek számított. Élt a faluban egy nagygazda, akinek a kiengedett ökrei szüret idején mindig beleittak a mustba. Így ha egy ottani embert megkérdeztek arról, hogy hova valósi, rendre a következő válasz hangzott el: „…magyarpéterlaki, ahol még az ökör is bort iszik.”

Magyarpéterlaka a Felső-Maros mente egyik leghíresebb zenészközpontja. Itt született Csiszár Aladár prímás is, akitől a Magos Együttes tagjai személyesen is nagyon sokat tanultak az elmúlt évek során. Kimagasló hegedűjátéka és magával ragadó személyisége igazi Mesterré tette őt.
Az elmúlt több mint tíz év alatt a gyűjtőútjaikon vele eltöltött idő, a sok beszélgetés és a jobbágytelki néptánctáborok közös zenélései felbecsülhetetlenné váltak számukra. Ezek az élmények is arra ösztönözték a zenekart, hogy minél hitelesebben igyekezzenek elsajátítani ezt a kivételes zenei hagyományt, így repertoárjuk elmaradhatatlan és egyik legfontosabb részévé, mintegy védjegyévé vált a magyarpéterlaki népzene. Magos koncert és táncház ma már elképzelhetetlen a „Csiszár Aladár bácsi-féle péterlaki menet” nélkül.
Nagy örömünkre Aladár bácsit elkíséri Lunka Albert brácsás és Ötvös János bőgős is.

A Magos Együttes több tagja a zenetanári pályát választotta, és aktívan oktat számos zeneiskolában. A Tanítványokat Kovács Márton tordasi diákjai, Soós Csaba pomázi növendéke és Enyedi Ágnes volt székesfehérvári énekes tanítványai képviselik.

Idén áprilisban megjelent a Magos Együttes első hivatalosan kiadott lemeze „Forgatós” címmel.
A zenekar a kiadvány legszebb összeállításaiból is játszik a koncerten.

Közreműködnek:
Magos Együttes: Enyedi Ágnes (ének), Soós Csaba (hegedű), Kovács Márton (hegedű), Enyedi Tamás (cimbalom), Éri Márton (brácsa), Prihoda István (nagybőgő), Salamon Soma (harmonika, furulya)
Mesterek, a magyarpéterlaki zenekar: Csiszár Aladár (hegedű), Lunka Albert (brácsa), Ötvös János (nagybőgő)

Tanítványok:
Gatyamadzag zenekar: Násztor Eszter (ének), Szilágyi Szabolcs (hegedű), Turú András (hegedű), Tóth Botond (brácsa), Takács Szilárd (brácsa), Cselikovics János (nagybőgő)

Légrády Eszter, Sturcz Noémi, Gubinecz Ákos és Máté Miklós – énekesek, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói

és a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes táncosai.

21 órától ingyenes táncház