USA-Kanada turné 2012
01 Apr 2012 |

Prihoda István

Prihoda István

A nevem Prihoda István. 1982-ben születtem Szabadkán. A Csantavéren töltött gyerekéveim alatt az akkoriban megjelent népzenei kazettákat hallgatva, illetve a vajdasági családi népművészeti táborokban téblábolva találkoztam először a hagyományos népi kultúrával, a népzenével. A családom számára ugyanis a magyar hagyomány mindig fontos érték volt. Zeneiskolába indulva a fúvós hangszerek érdekeltek eleinte jobban és a kötelező alaphangszer – a furulya – után az oboát választottam.

1992-ben Szegedre költöztünk. Az alapfokú zeneiskola befejeztével annak fúvószenekarát sokáig egyetlen oboásként még évekig szolgáltam. Ezzel egyidőben kerültem be a Szeged Táncegyüttes ösztönző közegébe, ahol elkezdtem ismerkedni a nagybőgővel. Az itt eltöltött szűk évtized mindig felejthetetlen marad számomra.

A vajdasági és a szegedi évek során kialakult erős baráti kapcsolatokból született 2004-ben a Fondor zenekar, egyetemi tanulmányaink kezdetén, ekkor már Budapesten. Ezzel a nagyszerű csapattal két kiadott lemez és kitartó baráti együttműködés után 2009-ben magkapuk a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést.

2017-ben nagy öröm volt számomra, hogy csatlakozhattam az ekkor már évtizedes múltra visszatekintő Magos Együtteshez, akiket a magyarországi táncházas életből már a kezdetektől fogva ismertem és barátomnak mondhattam.