USA-Kanada turné 2012
01 Apr 2012 |

Forgatós

A Forgatós a Magyar Idők hasábjain

A Forgatós a Magyar Idők hasábjain

A 2018. július 31-i Magyar Idők nyomtatott hasábjain is elolvashattátok ezt az élvezetes ajánlót a Forgatós lemezünkről és Herczku Ági Hozomány című kiadványáról.

“…. A Magos együttes Forgatós című lemezén autentikus magyar népzenét hallunk, ahogy az alcím is fogalmaz: a Sajó mentétől Székelyföldig. Az album útikönyvszerű, zenetörténeti barangolás a tájegységben. Az egyes tételek az ilyen kiadványoknál megszokott módon több nótából állnak, a tájegységgel, a dal jellegével vagy épp annak a muzsikusnak a személyével tematizálva, akitől az 1968-ban vagy 1941-ben gyűjtött felvételek származnak, amelyek alapján a Magos fölmuzsikálta a lemezt.
Kóstoljunk bele a terminológiába: sebes csárdás, tekei sebes fordulós, sóvidéki verbunk, szöktetős, magyarói korcsos, magyarpéterlaki regrutanóta és asztali nóta, amely a mai fülnek vicces neve ellenére kimondottan ríkató.
Hogy az utazás teljes legyen, a CD mellett kihajtogatható térképet találunk, amely nemcsak fokozza a szellemi kalandot, hanem konkrétan megmutatja az embernek, hogy ha van pár ráérő hete utazásra, akkor nemcsak Hawaiira, Dubajba meg Amerikába mehet, hanem barangolhat egyet azon a néha valóban mesebeli vidéken, ahol ez a zene születik.
Most még teheti: Isten a földön tart még jó pár öreget, aki el tudja húzni a csárdást. De ahogy sokszor és sokan elmondták: az utolsó órában vagyunk. A CD füzetkéje tele van hangulatos, fekete-fehér képekkel; egy 1947-es fotón olyan rock ’n’ roll kisugárzása van a péterlaki cimbalmosnak (félrecsapott kalap, szúrós szem, bajusz alól cigi lóg, ütők a kézben), hogy Ozzy Osbourne nem mert volna koccintani vele a bálban.

Magos

július 31st, 2018

No comments

Comments are closed.